Coq au vin

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1500
Coq au vin
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 ml czerwonego wina Spes Rouge Vin De Table Francais
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 30 ml brandy
  • 30 g masła
  • 4 pieczarki
  • 2 duże udka z kurczaka
  • 2 czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 marchew
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miski. Pieczarki obrać z błony i usunąć trzonki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w talarki. Masło stopić w rondlu i dodać do niego udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść go na małe kawałeczki i dodać do zrumienionego mięsa. Następnie dodać do tego pokrojoną marchew, obrana ze skóry cebule, liście laurowe i pieczarki. Potem składniki zasypać mąka, wlać do tego wino czerwone, przecier pomidorowy, bulion warzywny i dokładnie wymieszać. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, składniki ściągnąć z ognia, przełożyć je na talerz i podawać razem z rukolą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów