Kurczak z chili i bazylią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1808
Kurczak z chili i bazylią
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w cienkie krążki. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną papryczkę chili, wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Potem dodać do tego zmielone wcześniej mięso z kurczaka, skropić je sosem sojowym, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić. Następnie dodać do tego listki świeżej bazylii, dokładnie wymieszać i ściągnąć z ognia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów