Torcik owocowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3638

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

średni

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na kruche ciasto:
  • 18 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Do przełożenia:
  • 45 dag cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 kg czereśni lub innych owoców
  • 5 dag siekanych orzechów
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • bułka tarta

Opis przygotowania

Do mąki dodać masło, cukier, cukier waniliowy i odrobinę wody. Wyrobić z tego kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwa kawałki. Tortownicę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, ułożyć ciasto i upiec w mocno rozgrzanym piekarniku dwa placki. Z wody i cukru zagotować syrop, po zagotowaniu wrzucić do niego wydrylowane wcześniej czereśnie lub inne owoce, dodać posiekane orzechy i smażyć do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę należy ciągle mieszać podczas smażenia. Gotową masę wyłożyć na jeden z upieczonych placków, wyrównać brzegi i przycisnąć drugim plackiem. Na wierzchu drugiego placka ułożyć deseczkę kuchenną, którą należy obciążyć jakimś małym ciężarem. Obciążony tort pozostawić na 2 godziny w celu dobrego dopasowania się placków. Po tym czasie posypać tort cukrem pudrem. Wierzch można udekorować świeżymi owocami.

0 komentarzy

Podobne przepisy