Sałatka z kapusty, brukselki i orzechów

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 6 brukselek
  • 4 cytryny
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Kapustę umyć, osączyć z wody i drobno posiekać do miski. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, pokroić ja na kawałki i sparzyć wrzącą wodą. Następnie osączyć z nadmiaru wody i dodać do pokrojonej wcześniej kapusty. Cytryny umyć, osączyć z wody, wycisnąć z nich sok do kubka, wlać do niego oliwę z oliwek, wsypać cukier wymieszać i przelać do składników w misce. Wsypać do tego orzechy włoskie. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy