Ziemniaki z boczkiem, octem i cukrem

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą w taki sposób, aby nie wystawały i ugotować do miękkości w mundurkach. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry. Boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić. Do zrumienionego boczku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, wymieszać i razem smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Ocet zmieszać z cukrem oraz szczyptą soli, wymieszać, aby składniki się roztopiły i polać nimi potrawę.

0 komentarzy

Podobne przepisy