Lody z orzechami i domową przyprawa do pierników

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1261
Lody z orzechami i domową przyprawa do pierników
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gałki lodów śmietankowych
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • Przyprawa do pierników:
  • 20 g kory cynamonowej
  • 10 g tartej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka suszonego kardamonu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka nasion suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Przygotować przyprawę: korę cynamonową połamać na drobne kawałeczki i przełożyć do moździerza. Dodać do tego wszystkie pozostałe składniki przyprawy i całość dokładnie utrzeć tłuczkiem moździerza. Do utartych składników wsypać tłuczone orzechy laskowe i wymieszać, po czym wszystko przesypać do miseczki, nakryć ją spodeczkiem i odstawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie na talerz wyłożyć po 2 gałki lodów śmietankowych i posypać je przygotowana wcześniej przyprawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów