Fajitas warzywne

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2214
Fajitas warzywne
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 dojrzale awokado
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 listki pora
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • sól
  • Ciasto:
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zmiksowanego szpinaku
  • 2 łyżki przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Brokuła podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawał, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić na małe kawałki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki.

Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką pszenną oraz szczyptą soli. Szpinak zmiksować mikserem i dodać go do wymieszanych składników na stolnicy. Następnie wlać do tego letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki i bardzo cienko rozwałkować, po czym przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy ściągnąć z patelni dodać do tego pokrojone wcześniej warzywa, brokuł i awokado.

Wszystko skropić syropem klonowym, zawinąć w rulony, związać listkami pora i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów