Pulpety z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1136
Pulpety z soczewicy i migdałów w sosie pomidorowym
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 15 g parmezanu w plastrach
  • pęczek rukoli
  • sól
  • pieprz
  • Pulpety:
  • 400 g żółtej soczewicy
  • 100 g tłuczonych migdałów
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • Sos:
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 krople sosu tabasco
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • cukier

Opis przygotowania:

Przygotować pulpety: soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie zmiksować ją mikserem na jednolitą masę i przełożyć do kolejnej miski. Do soczewicy wbić jajko, wsypać tłuczone migdały, suszoną kolendrę i szczyptę pieprzu. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki ręcznie i przełożyć je na blachę do pieczenia.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidory z puszki, sos tabasco i przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie sos ściągnąć z ognia i polać tym kulki na blasze do pieczenia.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 20 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do miski i wyłożyć plastrami plastrami parmezanu. Gotową potrawę podawać z umytą i osączoną z wody rukolą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy