Truskawkowe gagapacho

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1301
Truskawkowe gagapacho
fot. timsackton / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 truskawki do dekoracji
  • 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 2 krople sosu Tabasco
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mineralnej wody niegazowanej
  • 1 kg truskawek
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego
  • szczypta soli
  • szczypta ostrej mielonej czerwonej papryki chili
  • szczypta pieprzu
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Truskawki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przełożyć je do miksera. Potem wlać do nich sok pomarańczowy, sok z limonki, wodę mineralną, oliwę z oliwek i ocet ryżowy. Następnie dodać do tego miód płynny, wlać sos tabasco, wsypać szczyptę soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki chili. Całość dobrze zmiksować mikserem przez 1 minutę i przelać do kieliszków. Wszystko udekorować pokrojonymi w plastry truskawkami oraz natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów