Nachos domowe z tuńczykiem i śmietaną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1927
Nachos domowe z tuńczykiem i śmietaną
fot. larryjh1234 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonego tuńczyka
  • 20 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka oleju
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • Nachos:
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 0,5 szklanki przegotowanej, letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej, ostrej papryki chili
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Tuńczyka pokroić w kostkę. Mąkę kukurydziana oraz pszenną przesypać razem na stolnice i wymieszać ze sobą. Wsypać do tego mielona paprykę chili oraz szczyptę soli, wlać letnią, przegotowana wodę i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na bardzo cienkie plastry pokroić je w trójkąty. Patelnię wysmarować olejem, rozgrzać mocno na średnim ogniu i dodać do tego pokrojone wcześniej ciasto. Smażyć je na złoty kolor. Na ciasto nałożyć pokrojonego tuńczyka, polać wszystko śmietaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów