Kotlety z warzyw

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2192
Kotlety z warzyw
fot.

Składniki:

  • 20 dag marchwi
  • 20 dag selera 15 dag pietruszki
  • 30 dag kapusty włoskiej
  • 20 dag obranych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Obrać i umyć marchew, seler, pietruszkę. Ugotować w małej ilości wody. Pod koniec gotowania do warzyw dodać włoską kapustę i ugotować do miękkości. Ziemniaki ugotować osobno. Wszystkie ugotowane warzywa osączyć z wody i przemielić w maszynce do mięsa. Cebule pokroić drobno i lekko zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, dodać do niej przemielone warzywa, podsypać kaszą manną i smażyć około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie powstałą masę lekko ostudzić, dodać do niej całe jajka, sól, pieprz i vegetę. Całość dobrze wymieszać i uformować okrągłe kotlety. Otoczyć je w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe kotlety podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

0 komenatrzy

Podobne przepisy