Szparagi z miso i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1334
Szparagi z miso i migdałami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonych szparagów
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki jasnej pasty miso
  • 0,5 szklanki migdałów
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego ugotowane wcześniej szparagi. Dodać pastę miso i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów