Klopsy mięsne z serem i selerem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1859
Klopsy mięsne z serem i selerem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g parmezanu w plastrach
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru z gotowanego selera
  • sól
  • pieprz
  • Klopsy:
  • 400 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Seler umyć osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Parmezan wyłożyć na talerz. Przygotować klopsy: pokrojony wcześniej seler przełożyć do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, zostawiając jedynie 2 szklanki gotowanego wywaru, resztę wylać, a ugotowany seler przełożyć do miski. Mięso mielone dodać do selera w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić ją w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko, wsypać bułkę tartą i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i obtoczyć je mąką. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i zrumienić na nim obtoczone kulki. Do zrumienionych kulek wlać wywar z gotowanego selera, dodać przecier pomidorowy i wszystko doprawić do smaku przyprawami. Składniki dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i dodać do sera w misce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów