Kotlety z kalafiora i cukinii ze szpinakiem i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1808
Kotlety z kalafiora i cukinii ze szpinakiem i jogurtem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • pęczek świeżego szpinaku
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • Kotlety:
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. po ugotowaniu odcedzić i przełożyć do miski. Cukinię pokroić w kostkę, odcisnąć z niej ręcznie nadmiar soku i dodać do ugotowanego wcześniej kalafiora w misce. Następnie wsypać do tego bułkę tartę, mielony kminek i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Wbić do tego jajko i całość dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szpinaku na talerzu. Wszystko polać jogurtem naturalnym i posypać tartą gałką muszkatołową.

1 komentarz

wygląda bardzo apetycznie! :)

Podobne przepisy