Lasagne z mięsem, serem i szpinakiem

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g makaronu lasagne
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Szpinak umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i rozłożyć go pojedynczo na stolnicy, aby się nie posklejał. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego ojeju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego koncentrat pomidorowy, wlać śmietanę, po czym całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia. Następnie kolejną patelnię wysmarować 1 łyżką oleju i nałożyć na niego plastry ugotowanego makaronu lasagne. Na makaron na patelni wyłożyć składniki z mięsem i ponownie całość nakryć makaronem lasagne oraz składnikami z mięsem. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem feta, a następnie przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu.

0 komentarzy

Podobne przepisy