Lasagne z mięsem, serem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2371
Lasagne z mięsem, serem i szpinakiem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g makaronu lasagne
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i rozłożyć go pojedynczo na stolnicy, aby się nie posklejał. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego koncentrat pomidorowy, wlać śmietanę, po czym całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia. Następnie kolejną patelnię wysmarować 1 łyżką oleju i nałożyć na niego plastry ugotowanego makaronu lasagne. Na makaron na patelni wyłożyć składniki z mięsem i ponownie całość nakryć makaronem lasagne oraz składnikami z mięsem. Wszystko posypać pokruszonym drobno serem feta, a następnie przykryć i smażyć na małym ogniu przez około 10-15 minut pod przykryciem. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do szpinaku na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów