Bok choy w sosie

wd2005

Autor:

Przepisów: 3518

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 1 kapusta chińska
  • 1 l wrzącej wody
  • sól
  • Na sos:
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru

Opis przygotowania

Kapustę chińską opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić na kawałki. Pokrojoną wrzucić do rondla z 1 l wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać sos ostrygowy, sos sojowy i wsypać mielony imbir. Składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie wlać do tego bulion warzywny, po czym wszystko doprawić do smaku cukrem brązowym i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać kapustę na talerzu.

0 komentarzy