Szparagi z kiełbasą i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3063
Szparagi z kiełbasą i serem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g zielonych szparagów
  • 20 g sera feta
  • 3 peta kiełbasy toruńskiej
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 skórka z cytryny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory suszone oraz skórkę cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, po czym skórkę pokroić w cienką słomkę, a pomidory na małe kawałki. Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić wzdłuż na połówki i wyłożyć na talerz. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i dodać do niej pokrojone suszone pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i razem smażyć do chwili, aż dobrze się zrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do szparagów na talerzu. Wszystko posypać pokruszonym serem feta i udekorować pokrojoną skórką cytrynową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów