Tofu smażone z fasolką w sosie chili

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 350 g tofu
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 4 czerwona papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i smażyć je na rozgrzanej patelni z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do fasolki na talerzu.

Przygotować sos: paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i wlać wodę. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, cukrem, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej tofu.

0 komentarzy

Podobne przepisy