Ziemniaki z masłem i parmezanem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1890
Ziemniaki z masłem i parmezanem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, potem przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego pokrojone wcześniej ziemniaki. Składniki oprószyć szczyptą pieprzu, tartym parmezanem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia wyłożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów