Cytryny konserwowane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3137
Cytryny konserwowane
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 7 cytryn
  • 5 cytryn do wyciśnięcia
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 szklanki soli
  • Zalewa:
  • 6 nasion kolendry
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 l wody
  • sok z jednej cytryny

Opis przygotowania:

Wszystkie cytryny sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Pięć cytryn przekroić na połówki i wycisnąć z nich sok do rondla. Następnie 7 cytryn naciąć nożem krzyżowo, po czym do każdej z nich wsypać po 1 łyżeczce soli i razem wcisnąć do dwóch 0,5 litrowych słoi.

Przygotować zalewę: do cytryn w słojach dodać po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna czarnego pieprzu i po 3 nasiona kolendry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do całości. Następnie do wcześniej wyciśniętego soku cytrynowego wlać 1 l wody i razem zagotować na dużym ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i zalać tym słoje, zakręcić pokrywkami i trzymać przez 3 dniu w ciemnym miejscu.

W czasie przetrzymywania, należy kilka razy wzruszyć słoikami, aby sól się równomiernie rozprowadziła. Gotowe do spożycia nadają się dopiero po 4 dniach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów