Marmolada pomarańczowa

wd2005

Autor:

Przepisów: 3474

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 6 szklanek wody
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 1,5 kg soczystych pomarańczy
  • 1,5 kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka z tartej skórki cytrynowej

Opis przygotowania

Pomarańcze oraz cytrynę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru razem pokroić w cienkie plastry i przełożyć do rondla. Wsypać do nich tartą skórkę cytrynową, zasypać cukrem i wlać do tego wodę. Całość doprowadzić do wrzenia składników na średnim ogniu, po czym zmniejszyć ogień na mały i gotować jeszcze przez 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć łyżką do słoiczków, zakręcić pokrywkami, włożyć do dużego rondla, zalanego do połowy wodą i zagotować na na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z rondla i przestudzić w temperaturze pokojowej.

0 komentarzy

Podobne przepisy