Dżem malinowo-rabarbarowy

wd2005

Autor:

Przepisów: 3596

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 300 g rabarbaru
  • 1,5 kg cukru
  • 1 kg malin
  • sok z 1 cytryny

Opis przygotowania

Rabarbar oraz maliny dokładnie umyć i osączyć z wody. Maliny przesypać na sito i rozetrzeć je łyżką, po czym przełożyć je razem z wyciśniętym z nich sokiem do rondla. Następnie rabarbar pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do roztartych malin. Całość zasypać cukrem, wycisnąć do tego sok z 1 cytryny i gotować na małym ogniu do chwili, aż wszystko zacznie gęstnieć. Wtedy składniki ściągnąć z ognia, przestudzić i przełożyć do zakręcanego słoja. Wstawić go na 1 dzień do lodówki, po czym podawać do spożycia.

0 komentarzy

Podobne przepisy