Jajka z cieciorką w curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1872
Jajka z cieciorką w curry
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 60 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę, oprószyć ją białym pieprzem i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowaną wcześniej cieciorkę, posypać ją curry i dokładnie wymieszać. Smażyć przez 7 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko posypać natka zielonej pietruszki. Następnie jajka przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów