Kalafior zapiekany z ciecierzycą i śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 400 g ciecierzycy
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży kalafior
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania

Ciecierzycę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do kolejnego rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystał i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej ciecierzycą przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Składniki oprószyć białym pieprzem, suszonym oregano i mielonym kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać razem ze śmietana kremówką.

0 komentarzy

Podobne przepisy