Sałatka z brokuła, szpinaku i wołowiny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Sałatka z brokuła, szpinaku i wołowiny
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 brokuł
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Brokuła pokroić w różyczki, sparzyć je wrzącą wodą (nie gotować), osączyć z jej nadmiaru i dodać do szpinaku. Następnie majonez rozmieszać w kubku z sokiem cytrynowym i dodać do warzyw w misce. Składniki oprószyć szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Łopatkę wołową pokroić na małe kawałki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i smażyć do miękkości na mocno rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone mięso ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów