Twaróg zapiekany z pesto i pomidorami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g białego sera twarogowego chudego
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko jajka
  • pieprz
  • sól
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • pęczek rukoli
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować. Następnie ser twarogowy pokroić ostrym nożem na duże kawałki, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć bułką tartą. Przygotowany ser przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować go zmiksowanymi wcześniej składnikami pesto i położyć na to pokrojone w cienkie plastry pomidorki cherry. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.

0 komentarzy

Podobne przepisy