Twaróg zapiekany z pesto i pomidorami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4821
Twaróg zapiekany z pesto i pomidorami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g białego sera twarogowego chudego
  • 6 pomidorków cherry
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 białko jajka
  • pieprz
  • sól
  • Pesto:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • pęczek rukoli
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować. Następnie ser twarogowy pokroić ostrym nożem na duże kawałki, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć bułką tartą. Przygotowany ser przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować go zmiksowanymi wcześniej składnikami pesto i położyć na to pokrojone w cienkie plastry pomidorki cherry. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów