Sałatka z cukinii, buraczków i sera

wd2005

Autor:

Przepisów: 3547

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 g białego chudego sera twarogowego
  • 4 małe czerwone buraczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 młoda, zielona cukinia
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić ostrym nożem w cienkie, podłużne plastry i przełożyć je do miski. Następnie skropić je oliwą z oliwek, sokiem cytrynowym, posypać cukrem, szczyptą soli i dokładnie wymieszać. Buraczki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu obrać je ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do składników z cukinią. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do kolejnej miski. Do czosnku wlać śmietanę, dodać do tego ser twarogowy, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do warzyw w misce. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

0 komentarzy

Podobne przepisy