Frittata pietruszkowa

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 4 pietruszki (korzeń)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek rukoli
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz świeżo zmielony
  • sol

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Pietruszkę obrać ze skóry, przełożyć ją do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić na połówki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej boczek wędzony, posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki oraz pomidory. Składniki oprószyć szczyptą soli, tartą gałką muszkatołową i smażyć do chwili, aż boczek się przyrumieni. Wtedy dodać do tego ugotowaną wcześniej pietruszkę. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli i roztrzepać widelcem. Roztrzepanymi składnikami zalać całość na patelni. Wszystko smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do chwili, aż jajka się zetną. Wówczas składniki ściągnąć z ognia, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i podawać razem z rukolą.

0 komentarzy

Podobne przepisy