Brukselka zapiekana z awokado i serem w sosie chili

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 200 ml słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 kg brukselki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania

Brukselkę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić na połówki i przełożyć do brytfanki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do brukselki w brytfance. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko posypać suszoną kolendrą, zalać sosem chili i posypać tartym parmezanem. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.

0 komentarzy

Podobne przepisy