Dynia pieczona z cieciorką, szpinakiem i śmietaną

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g cieciorki
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 dynia piżmowa
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • pęczek świeżego szpinaku
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Szpinak wyłożyć na talerz. Cieciorkę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i dodać do szpinaku na talerzu. Następnie dynię pokroić w cienkie plastry i przełożyć je na blachę do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli i posypać kminkiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec do chwili, aż dynia się przyrumieni. Wtedy składniki wyciągnąć z piekarnika i dodać do potrawy. Wszystko polać śmietaną kremówką.

0 komentarzy

Podobne przepisy