Ciasto z gruszkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3128
Ciasto z gruszkami
fot. jessicafm / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 gruszki
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przygotowania:

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia. W misce utrzeć na puszystą masę margarynę, śmietanę, cukier waniliowy. Oddzielić żółtka od białek, jedno białko zachować do cytrynowego lukru, a z reszty ubić sztywną pianę. Do utartej wcześniej masy dodać żółtka, mąkę małymi porcjami, na końcu pianę. Z całości wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do okrągłej formy, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze do 180 stopni przez około 30 minut. Upieczone ciasto nie powinno być zbyt wysokie. Obrać gruszki ze skórki, przeciąć na połowy i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Obrane gruszki skropić sokiem z cytryny. Kiedy podczas pieczenia ciasto osiągnie złotawy kolor i lekko wyrośnie - ułożyć na nim gruszki i posmarować białkiem z jednego jajka z 2 łyżeczkami cukru pudru, a następnie skropić lekko sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów