Sofrito

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 564
Sofrito
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 żółta papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i tak samo pokroić jak inne warzywa. Następnie rozgrzać mocno oliwę w rondlu i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz żółtą paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i podawać w naczyniu, w którym się dusiły.

0 komenatrzy

Podobne przepisy