Kurczak w papryce

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1407
Kurczak w papryce
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 4 czerwone papryki
  • 4 liście botwinki
  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • garstka świeżej bazylii
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty, botwinki oraz bazylię połączyć ze sobą i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienką słomkę. Czosnek obrać ze skóry i pokroić drobno. Skórkę z pomarańczy pokroić na drobne kawałeczki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i dodać do niej udka z kurczaka. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i lekko je przyrumienić na średnim ogniu. Następnie rozgrzać pozostałą oliwę w rondli i dodać do niej pokrojony czosnek, paprykę oraz skórkę pomarańczową. Składniki w rondlu dusić na średnim ogniu pod przykryciem do chwili, aż się zeszklą. Wtedy wlać do nich ocet balsamiczny, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do tego zrumienione wcześniej mięso. Wszystko nakryć i dusić do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, gotową potrawę ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów