Tofu w sosie sojowym z imbirem i ziołami

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 300 g jedwabistego tofu
  • 150 ml ciemnego sosu sojowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 papryczki czerwone chili
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pęczek zielonej kolendry
  • pęczek roszponki
  • garstka świeżej mięty
  • pieprz biały
  • sól

Opis przygotowania

Warzywa umyć i osączyć z wody. Roszponkę, miętę oraz zieloną kolendrę pokroić drobno i wymieszać razem ze sobą. Tofu pokroić w cienkie plastry, przełożyć na talerz i oprószyć pieprzem białym oraz szczyptą soli. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienką słomkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plastry. Następnie rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej pokrojony wcześniej imbir wraz z czerwoną papryczką chili. Zeszklone składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość zalać sosem sojowym i posypać pokrojonymi ziołami.

0 komentarzy

Podobne przepisy