Wołowina z porem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3862
Wołowina z porem
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g łopatki wołowej bez kości
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe pory
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól

Opis przygotowania:

Mięso oraz pory umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek i tymianek, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pokrojony por. Całość skropić sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów