Jungle curry

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1080
Jungle curry
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1,5 cm świeżego imbiru
  • 1,5 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka pasty z krewetek
  • 1 bakłażan
  • garstka świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier brązowy
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Trawę cytrynowa posiekać na małe kawałeczki. Bakłażana pokroić na kawałki. Polędwicę wołową przepuścić przez maszynkę do mięsa. Groszek zielony rozmrozić. Szalotki obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojony imbir i paprykę zieloną. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego mielone mięso, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy całość zalać bulionem warzywnym dodać do tego pokrojonego bakłażana, trawę cytrynową i rozmrożony zielony groszek. Całość zalać sosem sojowym i gotować do miękkości składników. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do moździerza. Do czosnku dodać bazylie, pastę z krewetek i razem rozetrzeć na jednolitą masę. Roztarte składniki dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, cukrem brązowym, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotowa potrawę posypać zielona kolendrą.

0 komenatrzy

Podobne przepisy