Jajka w pomidorach ze szpinakiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2060
Jajka w pomidorach ze szpinakiem i serem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki bez skórek
  • 150 g chudego twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • pęczek świeżego szpinaku
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Składniki doprawić do smaku szczypta soli oraz pieprzu, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie dodać do tego szpinak, wymieszać i dusić pod przykryciem przez minutę. Wbić do tego jajka, oprószyć je szczyptą soli, tartą gałą muszkatołową i smażyć do chwili ścięcia się białek jaj. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, posypać chudym twarogiem i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów