Warzywa grillowane z kiełkami komosy ryżowej i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1947
Warzywa grillowane z kiełkami komosy ryżowej i migdałami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bakłażan
  • 1 szklanka nasion komosy ryżowej
  • 1 łyżeczka przypraw do grilla ziołowego
  • 1 szklanka nasion komosy ryżowej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki migdałów
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Nasiona komosy ryżowej zalać 2 szklankami wody i moczyć przez 12 godzin. Po namoczeniu odcedzić na sicie, następnie nakryć gazą i trzymać przez 24 godziny w temperaturze pokojowej, aż pojawia się kiełki. Kiełki komosy ryżowej sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie pokrojone warzywa oprószyć przyprawa do grilla ziołowego, szczyptą soli oraz pieprzu i przyrumienić na ruszcie rozpalonego grilla. Potem ściągnąć je z grilla i połączyć z kiełkami komosy ryżowej. Migdały przesypać na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do całości. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów