Soczewica z wiórkami kokosowymi i marchewką

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.
  • Soczewica z wiórkami kokosowymi i marchewką

    Dodane przez: iwona

    jules / CC-BY 2.0

Składniki

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka solu cytrynowego
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Opis przygotowania

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Marchew umyć, obrać ze skóry, przełożyć do kolejnego rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawała i ugotować do miękkości. Ugotowaną marchew odcedzić, wsypać do niej wiórki kokosowe i razem zmiksować mikserem. Masło stopić w rondlu i dodać do niego zmiksowane składniki oraz ugotowaną wcześniej soczewicę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, zalać sokiem cytrynowym, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i podawać na ciepło.

0 komentarzy

Podobne przepisy