Ciecierzyca z szynką i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1358
Ciecierzyca z szynką i jogurtem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 25 g szynki wędzonej w plastrach
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Potem dodać do niej szynkę wędzoną, listki świeżej bazylii i wlać jogurt naturalny. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do misek i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów