Sałatka z ryżem, jogurtem i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1748
Sałatka z ryżem, jogurtem i migdałami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 czerwona cykoria
  • 1 pęczek świeżego szpinaku
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 0,5 szklanki migdałów
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cykorię podzielić na liście, przełożyć ją razem ze szpinakiem do miski i skropić sokiem cytrynowym. Migdały przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i prażyć je na średnim ogniu przez 40 sekund. Potem ściągnąć je z ognia i dodać do składników w misce. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wymieszać go z jogurtem greckim. Wymieszane składniki dodać do odparowanego ryżu, ponownie dobrze wymieszać i dodać do składników w misce. Wszystko oprószyć szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów