Cieciorka z warzywami, owocami i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3058
Cieciorka z warzywami, owocami i jogurtem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g cieciorki
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki ananasa w zalewie (kostka)
  • 2 twarde, słodkie jabłka
  • 2 marchewki
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Cieciorkę przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić ze skórą na małe kawałki. Ananasa osączyć z zalewy. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i smażyć pokrojoną marchew przez 1,5 minuty na średnim ogniu, po czym dodać do niej pokrojone jabłka, ananasa i ugotowana cieciorkę. Całość wymieszać i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko polać jogurtem naturalnym, posypać natką zielonej pietruszki i świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów