Kalafior smażony z kuskusem i śmietaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2174
Kalafior smażony z kuskusem i śmietaną
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 1 duży kalafior
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Potem pokroić go na małe kawałeczki. Kuskus opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać tartą gałkę muszkatołową, mielony czarny pieprz, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Następnie dodać do tego odparowany wcześniej kuskus i ugotowanego kalafiora. Całość dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć na talerz, a na wszystko wyłożyć śmietanę kremówkę i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów