Kofta z hummusem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2237
Kofta z hummusem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • Kofta:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • Hummus:
  • 250 g ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 30 minut. Po namoczeniu ugotować w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera i dodać do niej pastę tahini oraz obrany ze skóry czosnek. Następnie wlać do tego oliwę z oliwek, sok cytrynowy i wsypać szczyptę soli. Całość zmiksować na jednolitą masę, wyłożyć na talerz i trzymać w chłodnym miejscu do czasu przygotowania kofty.

Przygotować koftę: mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do mięsa w misce. Wsypać do tego mielony kminek, cynamon, pieprz cayenne, imbir i szczyptę soli oraz wlać 2 łyżki oleju, po czym całość dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione składniki wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki, nałożyć na patyczki szaszłykowe i piec na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na rumiany kolor. Upieczone ściągnąć z ognia, wyłożyć na przygotowany wcześniej hummus i posypać umytą i osączoną z wody natką zielonej pietruszki oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów