Chłodnik warzywny z tofu

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1760
Chłodnik warzywny z tofu
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 300 g czerwonej fasoli w zalewie
  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 6 młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 zielona młoda cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Cukinię pokroić w kostkę. Fasole osączyć z zalewy. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną cukinię i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie dodać do tego pokrojone ziemniaki, świeży tymianek i zalać bulionem warzywnym. Wlać do tego pomidory z puszki oraz osączoną z zalewy fasolę. Całość gotować do miękkości warzyw, po czym dodać do tego koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i schłodzić w lodówce. Po wyciągnięciu z lodówki posypać pokruszonym na małe kawałki tofu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów