Polędwica wołowa z imbirem, szpinakiem i melonem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 786
Polędwica wołowa z imbirem, szpinakiem i melonem
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 zielony melon
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz melona umyć i osączyć z wody. Polędwicę pokroić w cienkie plastry. Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienka słomkę. Dymkę obrać ze skory, po czym razem ze szczypiorkiem drobno posiekać. Szpinak pokroić na kawałki. Melona obrać ze skóry, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim pokrojony wcześniej imbir. Do zeszklonego imbiru dodać pokrojoną dymkę i polędwicę, oprószyć szczypta soli, pieprzu, zalać sosem sojowym i smażyć do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, całość ściągnąć z ognia, dodać do tego pokrojony szpinak, melona oraz szczypiorek, wymieszać i wyłożyć na talerz.

0 komenatrzy

Podobne przepisy