Rosti ziemniaczane z serem i marchewką

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5018
Rosti ziemniaczane z serem i marchewką
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki z marchewką obrać ze skóry, po czym oba składniki zetrzeć osobno na tarce jarzynowej o grubych oczkach do misek. Do startych ziemniaków wbić jajko, wsypać tarty parmezan, szczyptę soli, pieprzu oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość dokładnie wymieszać ręcznie, po czym uformować z tego małe kulki. Kulki obtoczyć startą wcześniej marchewką. Wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż składniki zaczną się rumienić na średnim ogniu. Wtedy wyciągnąć je z oleju i osuszyć z nadmiaru tłuszczu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów