Kurczak z cukinią w pesto

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1412
Kurczak z cukinią w pesto
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 młoda zielona cukinia
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • Pesto:
  • 200 g świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry, potem oprószyć ją szczyptą soli, skropić oliwą z oliwek oraz sokiem cytrynowym, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Udka z kurczaka oprószyć szczyptą soli, pieprzu, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie ściągnąć je z ognia i dodać do cukinii na talerzu.

Przygotować pesto: bazylię przełożyć do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, wsypać tarty parmezan i wlać oliwę z oliwek. Następnie składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, a po zmiksowaniu wymieszać je z tłuczonymi orzechami włoskimi, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu świeżo zmielonym, wymieszać i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów