Kalafior z ryżem, orzechami i rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1443
Kalafior z ryżem, orzechami i rukolą
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • pęczek rukoli
  • sól

Opis przygotowania:

Rukolę oraz kalafiora opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Rukolę przełożyć do miski. Kalafiora pokroić w różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ryż opłukać wodą, przełożyć do rondla, potem zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie ugotowanego wcześniej kalafiora dodać do odparowanego ryżu i dodać do tego masło. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę i przełożyć do kolejnej miski. Gotową potrawę posypać orzechami nerkowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów