Golonka wieprzowa ze szpinakiem i śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1073
Golonka wieprzowa ze szpinakiem i śliwkami
fot. jules / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 ml jasnego piwa
  • 20 g suszonych śliwek bez pestek
  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 gałązka świeżego majeranku
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • pęczek świeżego szpinaku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Śliwki suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Szpinak wyłożyć na talerz. Marchew z korzeniem pietruszki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki i dodać do pokrojonych warzyw w rondlu. Dodać do tego 2 golonki, wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego i całość zalać bulionem warzywnym oraz 0,5 szklanki jasnego piwa. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie mięso z warzywami odcedzić z gotowanego wywaru i przełożyć do brytfanki. Następnie do składników w brytfance dodać suszone śliwki, świeży tymianek, majeranek i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Całość zalać piwem wymieszanym z miodem i musztardą. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec przez 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę pieczenia do 180 stopni i piec jeszcze przez 10 minut. Gotową golonkę wyciągnąć z piekarnika i dodać do szpinaku na talerzu.

0 komenatrzy

Podobne przepisy